tom and his daughter

Wij zijn Tommetje


We ontdekken de (verborgen) verhalen van de stad. Daarnaast realiseren we creatieve projecten die de stad versterken, mensen verbinden en een positieve impact maken.

Korte weetjes en verhalen lees je op Instagram. Uitgebreidere tips, aanbevelingen en ontwikkelingen lees je in onze Substack nieuwsbrief.

Hoe het begon

Tijdens wandelingen door Amsterdam vertelt Tom (62) altijd over de bezienswaardigheden van de stad. Op een dag vroeg zijn dochter Josephine (29): "Hoe moet ik dit allemaal onthouden?" Zijn antwoord was simpel: "Schrijf het op!" Zo is ons Instagram-account, Ommetjemettom, ontstaan.

Ken je bijvoorbeeld de sleuf onder het Rijksmuseum die zich precies onder het schilderij 'De Nachtwacht' bevindt? In geval van een noodsituatie opent de sleuf zich, zakt het schilderij naar beneden en wordt het veilig weggevoerd in een vrachtwagen. En ken je de oude straatlantaarn in het Centrum met het kroontje erop? Weet je waar die stokjes op de lantaarn voor dienden? Niet om duiven op te laten rusten, zoals een volger op Instagram eens zei. Ze werden vroeger gebruikt als steun voor een laddertje, zodat de lantaarnopsteker de lantaarn kon aansteken.

a old picture of Tom with his mom, brothers and sisters
tom in the streets of amsterdam

Tom is geboren op de Binnenkant, in het hart van het Centrum, en opgegroeid in de Rivierenbuurt in Zuid. Met een gezin van negen kinderen - zeven zussen en een broer - was er thuis niet veel ruimte, dus was hij vaak buiten te vinden. Op zijn fiets struinde hij door de stad, keek om zich heen en verkende nieuwe plekken. Als hij iets interessants tegenkwam, schreef hij het op en vroeg hij het thuis aan zijn vader. Zijn vader wist namelijk enorm veel over de stad omdat hij na zijn pensioen stadsgids was geworden.

“Thuis was er niet veel ruimte, dus was Tom vaak buiten te vinden.”

Al deze weetjes en verhalen werden van generatie op generatie doorgegeven en belandden uiteindelijk bij Josephine. Er was ondertussen zoveel ontdekt en verteld dat het tijd werd om het vast te leggen. Samen delen Tom en Josephine nu wekelijks alle weetjes op Instagram, op deze website en in een nieuwsbrief.

Waarom? Het doel is om mensen opnieuw te leren kijken naar al het moois dat de stad te bieden heeft. Zo kun je niet alleen verbinden met een plek, maar ook met de andere mensen die er leven. In deze drukke tijden zijn we vaak te veel gefocust op onszelf en onze telefoon en vergeten we om om ons heen te kijken.

Zoals Tom's vader altijd zei: "Kijk omhoog, dan zie je het meest!"

PUBLICATIES

Tommetje verscheen onder andere in...