The Grand, het stadhuis van Amsterdam

No items found.

The Grand, wie kent het hotel in hartje Amsterdam niet? Het hotel is nu een van de meest luxueuze hotels van Nederland, maar diende vroeger als trouwlocatie. 

Het vijfsterren hotel aan de Oudezijds Voorburgwal is gebouwd op funderingen van oude 14e-eeuwse kloosters. In de 16e eeuw werden de katholieke kloosters verdreven en werd het gebouw omgedoopt tot het ‘Princenhof’, dat diende als logeeradres voor koninklijke leden.

Toen Napoleon in 1806, tijdens de bezetting door Frankrijk, zijn broer Lodewijk tot Koning van Holland benoemde, doopte Lodewijk het stadhuis op de Dam om tot zijn Koninklijk Paleis. Het stadsbestuur moest noodgedwongen uit het stadhuis vertrekken en trok in het Princenhof.

Het Princenhof deed vanaf dat moment dienst als stadhuis van Amsterdam. Het was dé trouwlocatie van dat moment. En het leuke was: mensen met elke portemonnee konden er trouwen. Had je weinig geld? Dan trouwde je in de kelder. Had je wat meer te besteden? Dan trouwde je onder het luifeltje. En de welvarenden? Die trouwden binnen, in de bovenzaal met prachtige glas-in-lood ramen en wandfresco's.

Sinds 1992 is hotel The Grand in het gebouw gevestigd. Hoewel het nu niet meer als klooster of stadhuis dient, zijn de bijzondere muurschilderingen en het houtsnijwerk in het gebouw bewaard gebleven en erkend als beschermd erfgoed.

Tekst:

Mara Giamboi

3

May 2024

Beeld: