Stedemaagd

No items found.

Sierlijk zit ze op de middelste pijler bij de ingang van het Vondelpark, al sinds 1883, de verpersoonlijking van Amsterdam: de Stedemaagd.

Glimlachend houdt ze het wapen van Amsterdam vast met haar linkerhand en groet ze alle bezoekers van het park met haar rechterhand. Helaas lijkt het erop dat deze begroeting tegen dovemansoren gezegd is, omdat vrijwel niemand haar ooit teruggroet. De Stedemaagd heeft namelijk de pech dat ze gelegen is aan de Nassaukade, een van de verkeersaorta’s van Amsterdam. Met al deze drukte kunnen we het mensen ook niet écht kwalijk nemen dat haar vriendelijke geste onopgemerkt voorbijgaat. Sterker nog, het teruggroeten zou er zo maar eens voor kunnen zorgen dat je van je sokken wordt gereden!

We zouden je daarom graag naar de Koenenkade bij het Amsterdamsche Bos willen verwijzen, daar staat namelijk sinds 2015 het originele beeld. Hier kun je in alle rust en zonder gevaar voor eigen levende Stedemaagd in al haar schoonheid aanschouwen en vriendelijk teruggroeten.

Tekst:

Thomas

30

January 2023

Beeld: 

Stadsarchief