Paleis op de Dam

No items found.

Het jaar heeft 365 dagen, zet één ervoor, en negen erachter: 13659 palen.

De bouw van het Paleis duurde zo lang, dat ze het in 1655 alvast in gebruik zijn gaan nemen. Het gebouw werd gebouwd na het einde van de tachtig jarige oorlog tussen Nederland en Spanje. Het moest daarom een monument worden ter ere van de ‘eeuwige vrede’. 

Tot 1808 heeft het als stadhuis gediend en daarna werd het omgebouwd tot Koninklijk Paleis voor Napoleon. Vanaf 1815 werd het paleis van het Nederlands Koningshuis. 

De gevel van het Paleis ziet er gesloten uit, dat is met een reden zo ontworpen. In die tijd wilden ze beschermd zijn tegen bestormingen en was het van belang dat het opgeslagen geld van de Wisselbank veilig opgeborgen lag. De zeven poorten aan de Dam kant komen uit bij twee ingangen om het Paleis te betreden. Ook aan de Nieuwezijds Voorburgwal bevindt zich een ingang. Deze werd pas echt van belang toen de gracht in 1884 werd gedempt. Gek genoeg wordt dit nu als de officiële ingang gezien. De hoge koepel. Het Paleis heeft boven op het dak een hoge groene koepel van waaruit men vroeger de aankomst van de schepen op het IJ kon zien. Op deze koepel staat een windvaan in de vorm van een koggeschip, een boot waar goederen op werden vervoerd. Het symbool dat vroeger in het midden stond van het wapen van Amsterdam

Tekst:

30

January 2023

Beeld: