Onvermoeibaar, Bruggen Slaend

No items found.

Wandel je door de stad? Kijk dan eens naar boven! De stad zit vol verrassingen. 

Zoals op de Prinsengracht, bij nummer 754. Als je daar naar boven kijkt, zie je een prachtige gevelsteen met een bijzonder verhaal. 

Deze gedenksteen is op 7 februari 2002 aangebracht ter ere van Jaap Vermeulen, die precies één jaar eerder tijdens het bergbeklimmen in Tanzania is omgekomen. 

Jaap Vermeulen heeft veel voor de stad betekend. Hij was commissaris van Stadsherstel en voormalig voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Amsterdams Monumenten Fonds (AMF), waarmee stadsherstel eind 1999 fuseerde. 

Op de gevelsteen zie je de sportieve Jaap Vermeulen over een brug fietsen. Niet zomaar een brug, maar de brug over de Prinsengracht - gelegen tussen De Duif (voorheen bezit van het Amsterdams Monumenten Fonds) en de Amstelkerk (van Stadsherstel).

Onder de brug, met daarop het jaar 2001, zie je een berg. Dit is een verwijzing naar de vroegtijdige dood van Jaap Vermeulen. 

Kijk eens goed naar de tekst op de gevelsteen: Onvermoeibaar Bruggen Slaend. Wat gebeurt er als je de gouden letters achter elkaar zet?

Tekst:

Mara Giamboi

20

May 2024

Beeld: