Huis met de Zes Hoofden

No items found.

Het pand is gebouwd in 1621. Noem het een mythe, een broodje aap, of gewoon een geweldig verhaal:

Huis met de Hoofden aan de Keizersgracht 123 heeft een bijzonder verhaal. Het speelt zich af in de 17de eeuw op een gewone avond. Een dienstmeisje Elsje zit te breien, op de onderverdieping. En dan ineens hoort ze een raar geluid. Dus Elsje, niet bang uitgevallen, pakt een kaars en gaat een kijkje nemen.

Ze belandt in de kelder en ontdekt daar een stel rovers die een raampje openbreken. Ze vindt een bijl en gaat achter het raam staan, klaar om actie te ondernemen. Ze doet alsof ze onderhandelt met die man die als eerste binnenkomt, maar uiteindelijk slaat ze met de bijl zijn hoofd eraf. En niet alleen hij, maar alle zes de indringers krijgen hetzelfde lot. Wanneer de huiseigenaar haar aantreft en het verhaal aanhoort besluit hij ter beloning zes hoofden op het huis te plaatsen. Deze kan je vandaag de dag nog steeds zien.

Architectuurhistorici geven een andere verklaring. Zij zeggen dat de hoofden afbeeldingen zijn van de klassieke goden. Het zouden Apollo, Ceres, Mercurius, Minerva, Bacchus en Diana zijn.

Tekst:

30

January 2023

Beeld: