Het Rembrandthuis

No items found.

Museum Rembrandthuis is een museum gevestigd in het oude woonhuis van kunstschilder Rembrandt. Wat is de geschiedenis van dit bijzondere gebouw? 

In 1631 verhuisde de vijfentwintigjarige Rembrandt vanuit Leiden naar Amsterdam. In 1639 trok hij in het woonhuis aan de Jodenbreestraat, dat hij voor dertienduizend gulden kocht. In de jaren die volgden verkocht Rembrandt veel kunst, maar hij had ook een gat in zijn hand. In 1658 werd de kunstenaar failliet verklaard, zijn huis werd geveild.

De eeuwen daarna bleef het pand als woonhuis fungeren. Toen het pand zich aan het begin van de 20e eeuw in slechte staat bevond, werd het in 1907 door de gemeente Amsterdam aangekocht en aan de stichting Het Rembrandthuis geschonken. In 1911 werd Museum Rembrandthuis naar initiatief van kunstschilder Jozes Israëls, geopend. In dit unieke museum krijg je een inkijkje in het leven van Rembrandt in de 17e eeuw. Het Rembrandthuis schrijft over hem: ‘Hij was dé societyschilder van dat moment: iedereen die wat voorstelde, wilde door hem worden geschilderd.’

Tekst:

Mara Giamboi

7

June 2024

Beeld: