Het poortje in de Handboogstraat

No items found.

Elke Amsterdammer kent de Voetboogstraat en Handboogstraat, twee smalle steegjes van het Spui naar de Heiligeweg. Maar waar hebben deze straten hun bijzondere namen aan te danken? 

De Voetboog- en Handboogstraat danken hun naam aan de doelen, gebouwd in 1650, waar boogschutters samenkwamen om te oefenen. Amsterdam telde in die tijd drie doelen: de Voetboogdoelen, Handboogdoelen en Kloveniersdoelen, die laatste was in de Nieuwe Doelenstraat gevestigd. 

In de Handboogdoelen schoten de schutters met een handboog, terwijl de schutters in de Voetboogdoelen met voetbogen, oftewel kruisbogen, schoten. En in de Kloveniersdoelen? Daar werd geoefend met schieten met de klover, een Frans musketgeweer. 

Als je door de Handboogstraat loopt, zie je halverwege een aandenken aan deze tijd. Tegenover Handboogstraat 9 zie je de nooduitgang van het Maagdenhuis. Maar als je goed kijkt, zie je dat dit niet zomaar een nooduitgang is. De uitgang bevindt zich in een stenen poortje met bovenin pijlen en bogen. Dit poortje, uit 1650, diende als ingang tot het schuttersterrein van de Handboogdoelen.

Zal je aan de handboogschutters denken, als je de volgende keer door de Handboogstraat loopt?

Tekst:

Mara Giamboi

20

May 2024

Beeld: