Het ontstaan van De Pijp

No items found.

De Pijp: nu een gegentrificeerde wijk met hippe cafés en winkels op elke straathoek, maar vroeger een ruige buurt.

In 1870 begon de bouw van De Pijp, toen nog Buurt YY genoemd. De buurt heette zo, omdat Amsterdam in de 19e eeuw in 50 buurten was verdeeld. Elke buurt had haar eigen letters. De letters gingen van A tot Z, gevolgd door AA-ZZ. 

De Pijp werd snel en goedkoop gebouwd, met woningen van slechte kwaliteit tot gevolg. De kwaliteit van de bouw was zelfs zo slecht, dat er meerdere huizen instortten. 

De eerste golf bewoners van De Pijp maakten het tot een ruige volksbuurt. Het werd een buurt voor cafés, kunstenaars, studenten en prostituees. Een deel van de prostituees werd in die tijd namelijk uit het centrum gebannen en kwam zo in De Pijp terecht. 

In 1920 besloot de gemeente in te grijpen in de ruige buurt en kwam met een zogenoemd ‘beschavingsoffensief’: de gebouwen werden gerenoveerd, er ontstonden sociale voorzieningen zoals betere arbeidsvoorwaarden en verschillende uitkeringen. En zoals gehoopt, verloor De Pijp langzaam haar wilde karakter. 

Als je nu door De Pijp loopt, zou je deze geschiedenis bijna vergeten. De prostituees en kunstenaars hebben plaatsgemaakt voor grotendeels welvarende stedelingen.

Maar waar komt de naam De Pijp vandaan? Er gaan verschillende verhalen de ronde. Zo wordt De Pijp als ‘doorstroom-pijp’ gezien; de vorm van de straten in deze buurt (van der Helst-, de Ferdinand Bol-, de Hemony- en de van Woustraat), waardoor mensen zich naar de binnenstad verplaatsen, doen namelijk aan pijpen denken. 

Waar denk jij dat de naam De Pijp vandaan komt?

Tekst:

Mara Giamboi

7

June 2024

Beeld: