Het melkkarretje van de melkboer

No items found.

Wie nu melk wil kopen, gaat naar de supermarkt. Vroeger was dat wel anders: toen kwam er een melkboer langs de deuren. Om de hoek van het Amstelveld kun je nog zo’n ouderwets melkkarretje bewonderen. 

De melkboer was een bekend begrip in de Amsterdamse straten. Met een kar vol melkbussen kwam hij langs de deuren. Vervolgens tapte de melkboer je glazen fles of kan vol met verse melk. 

Melkboeren hadden veel concurrentie. Zo verscheen er vaak meer dan één melkboer in een trappenhuis en kon je na een verhuizing rekenen op meerdere melkboeren die op de stoep stonden om hun diensten aan te bieden. Soms hadden melkboeren zelfs een loper, een sleutel die op alle deuren paste, zodat ze zelf naar binnen konden om de melk af te geven. 

Om de hoek van het Amstelveld, aan de Prinsengracht, kun je nog een melkkarretje uit de tijd van de melkboeren bewonderen. Het melkkarretje staat er al jaren, maar niemand weet hoe lang hij er nog zal staan. 

Maar dit melkkarretje is niet de enige in de stad, zo nu en dan worden er weer melkboeren gespot. Zouden ze langzaam terugkomen? 

Tekst:

Mara Giamboi

19

April 2024

Beeld: