De vondsten van de Noord-Zuidlijn

No items found.

Sinds 2018 kunnen we, na jarenlang wachten, gebruikmaken van de Noord-Zuidlijn. Deze metrolijn maakt het mogelijk om binnen 15 minuten van Noord naar Zuid te reizen. Loop eens het metrostation op het Rokin in, dan kijk je je ogen uit. 

Tijdens de bouw van de Noord-Zuidlijn werden er veel archeologische voorwerpen opgegraven. Van rookbommen tot oude pijpjes, het werd allemaal in de Amsterdamse bodem gevonden. 

Goed nieuws: dankzij een kunstwerk van het Brits-Franse kunstenaarsduo Daniel Dewar en Grégory Gicquel kun je deze archeologische vondsten met eigen ogen bewonderen. Zo’n 9.500 van deze vondsten zijn te bezichtigen in het metrostation op het Rokin. Neem de roltrap naar het perron en je ziet de twee lange vitrines vanzelf. 

En metrostation Rokin is niet het enige Noord-Zuidlijn-station met kunst: in het kader van het project ‘Kunst Noord/Zuidlijn’ heeft elk station zijn eigen thematische kunstwerken. Op deze manier hoef je geen tijd meer vrij te maken voor een museum, maar kun je je tijdens je reis al onderdompelen met kunst.

Tekst:

Mara Giamboi

25

April 2024

Beeld: 

Heleen Pfrommer