De oudste optiek van Nederland

No items found.

Heb je een nieuwe bril nodig? Ga dan eens naar Schmidt Optiek. Gelegen aan het Rokin, op de hoek van de Wijde Kapelsteeg, vind je de oudste optiek van Nederland. Sinds 1866 kun je hier brillen kopen en laten maken. Hoewel de optiek tegenwoordig een nieuwe eigenaar heeft, is er niets veranderd aan het interieur. 

Magazijn de oude bril, zo heette de opticien in de 19e eeuw. Je kwam hier niet alleen voor brillen, maar ook toneel- en verrekijkers. Als je goed kijkt, zie je dat het pand vol herinneringen aan deze tijd zit. Zo zie je aan de Rokin-kant van het gebouw twee gevelstenen: één van een man met een bril, en één van een man met een oogglas. Boven, op de linkerhoek van het gebouw, zie je een aapje met verrekijker naar de passanten kijken. En als je vervolgens de hoek omgaat, de Wijde Kapelsteeg in, zie je boven het bordje met de rode bril een standbeeld van de uitvinder van de verrekijker. 

In 1948 werd de brillenwinkel overgenomen door een nieuwe directie. Als eerbetoon aan de vorige eigenaar, meneer Schmidt, kreeg de optiek de naam 'Schmidt Optiek’. Hoewel je er geen verrekijkers meer vindt, kun je er anno 2024 nog steeds terecht voor een mooie bril.

Tekst:

Mara Giamboi

10

May 2024

Beeld: