“De Lommerd”, de Stadsbank van Lening

No items found.

Wist je dat je geld kunt lenen van Amsterdam, in ruil voor een onderpand? Bij de Stadsbank van Lening kun je je sieraad inruilen voor een lening, die je vervolgens afbetaalt met rente. Deze bank, die vroeger bekendstond als “de Lommerd”, is ouder dan je denkt.

De Stadsbank van Lening is een Amsterdamse kredietbank, opgericht in 1614. Maar voordat de Stadsbank van Lening het gebouw introk, diende het gebouw al als pandjeshuis. In die tijd, de vroege middeleeuwen, droeg het de naam “de Lommerd” - dat in de volksmond pandjeshuis betekent. De Lommertbrug, die de twee kaden van de Oudezijds Voorburgwal aan elkaar verbindt, dankt haar naam nog aan deze tijd. 

Hoe werkte een lening bij de Lommerd? Mensen die geld nodig hadden konden er spullen inbrengen, in ruil voor een lening. Pas als ze de rente van de lening hadden afbetaald, kregen ze hun spullen terug. Sommige mensen raakten hun kwitantie kwijt of kregen het geld voor de rente niet bij elkaar, waardoor ze hun spullen nooit ophaalden. Deze overgebleven goederen werden vervolgens geveild. 

Tegenwoordig zit de ingang van de Stadsbank van Lening aan de Oudezijds Voorburgwal 300, maar in de tijd van de Lommerd was de ingang om de hoek  - in de Enge Lombardsteeg. Omdat men in die tijd niet geletterd was, moesten ingangen herkenbare tekeningen of beelden hebben. Kijk eens naar de oude ingang: kun je de restanten van het pandjeshuis de Lommerd nog zien?

Tekst:

Mara Giamboi

10

May 2024

Beeld: