De klokgalg van de Amstelkerk

No items found.

De Amstelkerk, gelegen aan het mooie Amstelveld, dient nu als cultureel centrum. Met kantoren, woningen, een restaurant en een expositie-ruimte is de Amstelkerk zelfs de meest multifunctionele locatie van Stadsherstel. Wat maakt deze kerk zo speciaal? 

Als je het witte houten gebouw aan het Amstelveld ziet, zou je niet denken dat het al 350 jaar oud is. De kerk is in de periode van 1668 tot 1670 gebouwd als noodkerk, maar staat er vandaag de dag nog steeds. 

Als je goed kijkt zie je links van de kerk, op de hoek van de kerkstraat, een klokgalg hangen. Deze klokgalg kreeg de kerk in 1970 van de Gemeente Amsterdam voor haar 300-jarig bestaan. De nieuwe klok bleek een stuk zwaarder en groter dan de vorige, waardoor hij hevig bewoog tijdens het luiden. Tijdens een kerkdienst, zo’n twaalf jaar na het plaatsen van de nieuwe klok, moest de brandweer ingrijpen en de klok uit zijn lamgeslagen galg verwijderen.

De Amstelkerk heeft nu nog steeds dezelfde klokgalg hangen, al is deze tijdens de restauratie in 1988-1990 hersteld tot een veiliger exemplaar.

Tekst:

Mara Giamboi

12

April 2024

Beeld: 

Heleen Pfrommer