De gouden duif

No items found.

Wist je dat Amsterdam vroeger helemaal geen grachten had? De grachtengordel, waar Amsterdam nu juist bekend om staat, hoort pas sinds de 17e eeuw bij deze stad.

Amsterdam groeide in die tijd hard en kon haar inwoners niet kwijt; er kwam een stadsuitbreiding. Vanaf dat moment hoorden de grachten Prinsengracht, Keizersgracht en Herengracht bij Amsterdam.
En de Singel dan?, horen we je denken. De Singel was er toen ook al, maar werd tijdelijk de Koningsgracht genoemd, vernoemd naar de Franse koning Hendrik IV. Doordat de koning zijn populariteit verloor, heette de gracht al snel weer Singel. Het Koningsplein, dat aan de gracht gelegen is, is nog steeds naar de Franse koning vernoemd. 

De eerste kerk die na de stadsuitbreiding gebouwd werd, is De Duif. Gelegen aan de Prinsengracht, op de plek waar vroeger suikerfabriek Het Fortuin stond. 

De kerk dankt haar naam aan haar voorganger: schuilkerkje Het Vrede-duifje aan de Kerkstraat. De Duif is een prachtige kerk, waar je, als je goed kijkt, zelfs een gouden duif kunt bewonderen. 

Hoewel De Duif van oorsprong een Rooms-katholiek karakter heeft, wordt de kerk op dit moment niet meer op traditionele wijze gebruikt. De kerk is te huur voor feesten en partijen. Er wordt getrouwd, maar ook gerouwd. Veel bekende Amsterdammers lagen er na hun overlijden zelfs opgebaard. 

Heb jij de gouden duif al gespot?

Tekst:

Mara Giamboi

20

May 2024

Beeld: