De Engelse Reet, Rate, Raid

No items found.

Amsterdam telt veel monumentale bruine kroegen. Eén daarvan is de Pilsener Club, ook wel de Engelse Reet. Wat maakt deze kroeg zo bijzonder? 

De Engelse Reet, die sinds 1893 bestaat, is de enige Amsterdamse kroeg zonder bar. Al meer dan 130 jaar worden hier bieren en likeuren met de naam papegaaiensoep geserveerd. Het is een echt familiebedrijf: eigenaar Teun van Veen is de vierde generatie Teun die eigenaar is van het café. 

En dan die bijzondere naam… Daar gaan verschillende verhalen de ronde over. De één zegt dat de ‘Engelse reet’ staat voor smal, door de smalle Begijnensteeg waar de kroeg zit. De ander zegt dat de naam gebaseerd is op de ‘rate’, de wisselkoers, omdat vroeger veel Engelse toeristen hier hun pond naar gulden moesten wisselen. Weer een ander vertelt dat de naam afkomstig is van het Engelse woord ‘raid’, dat binnenvallen betekent: de musici die in de kerk in het Begijnhof speelden, renden na afloop van hun concert naar de kroeg om voor sluitingstijd een biertje te kunnen halen. 

Waar de naam daadwerkelijk voor staat zullen we nooit weten, maar één ding weten we wel: deze bruine kroeg is zeker het bezoeken waard.

Tekst:

Mara Giamboi

10

May 2024

Beeld: