De Dogger, de oudste woonboot van Amsterdam

No items found.

Woonboten zijn niet weg te denken uit Amsterdam; de stad telt er zo’n 2.800. Veel daarvan drijven er al meer dan een eeuw. De oudste woonboot van Amsterdam lag tot 2022 aan de Prinsengracht. 

Deze bekende woonboot, genaamd de Dogger, dreef niet één maar ruim anderhalve eeuw in de Amsterdamse grachten. De woonboot komt uit 1865 en is nooit uit het water gehaald. 

Eerst diende de boot als waterschip. De boot haalde vers drinkwater van buiten de stad en transporteerde het naar de brouwerijen. Daarna functioneerde de Dogger een kolenschip, in eigendom van de familie Dogger. 

De laatste eigenaar kocht de geleefde woonboot in 1996 voor een symbolisch bedrag van één gulden. De boot zou gesloopt worden, maar de kosten hiervoor waren te hoog. Door de boot te verkopen, bespaarde de toenmalige eigenaar 10.000 gulden aan sloopkosten. 

De laatste eigenaar heeft nog een tijd van de karakteristieke woonboot kunnen genieten, maar in 2022 was het einde nabij. Door de lekkages in de boot, was de eigenaar bang dat de boot bij een aanvaring zou zinken. De boot is, na het verwijderen van het hoge timmerwerk zodat het onder de brug door kon, naar een werf in Zaandam verplaatst. En op de ligplaats aan het Amstelveld? Daar ligt nu een andere woonboot. 

Zal de oudste woonboot van Amsterdam nog bestaan?

Tekst:

Mara Giamboi

25

April 2024

Beeld: